LENCSELEVES VIRSLIVEL
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg lencse, 1 dkg só, 4 dkg HÉRA főzőmargarin, 5 dkg liszt, 1 evőkanál UNIVER vöröshagymakrém, 1 db babérlevél, 1 késhegynyi pirospaprika, ízlés szerint cukor, ecet, mustár, 1 dl tejföl, 1 mokkáskanál fokhagymakrém, 20 dkg virsli
Elkészítése:
A megtisztított lencsét előző nap beáztatjuk.
Csontlében vagy füstölt húslében feltesszük főni. Kevés Héra margarinon a vöröshagymakrémet megpirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymakrémet, majd a pirospaprikát és a levesbe tesszük. Megsózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet.
Cukros, barnarántást készítünk:
Héra margarinon cukrot karamellizálunk, hozzáadjuk a lisztet és átpirítjuk. Ha megfőtt a leves, a kikevert barnarántással besűrítjük. Ízesítjük ecettel elkevert mustárral, kikevert tejfölt adunk hozzá.
Jól kiforraljuk, majd karikára vágott virslit teszünk bele.
LIBANONI LENCSE-KRÉMLEVES
Hozzávalók
4 személyre: 24 dkg lencse, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa, 1 fej zeller, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 liter húsleves, római kömény, őrölt fahéj, babérlevél, egész fekete bors, olívaolaj, 1-2 db szikkadt zsemle
Elkészítése:
A lencsét jó előre beáztatjuk. A legideálisabb, ha már előző este sort kerítünk rá. A fazékban kevés olívaolajat hevítünk.
Feldaraboljuk a sárgarépát, a zellert, a vöröshagymát és a fokhagymát, amiket megpirítunk az olajban.
Fűszerkeveréket készítünk római köményből, fahéjból, babérlevélből és egész feketeborsból. Ezt a keveréket összeforgatjuk a zöldségekkel. Kevés húslevessel felengedjük, és hozzáadjuk a beáztatott lencsét. Az összes zöldséget vajpuhára főzzük, botmixerrel elpürésítjük, majd még egyszer felforraljuk.
Levesbetétnek a szikkadt zsömlét használunk. A zsömlék héját levágjuk, belsejét felkockázzuk, és zsiradék nélkül serpenyőben megpirítjuk. Megszórjuk sóval, és őrölt fahéjjal.
A levest mélytányérba merjük, és hozzáadjuk a pirított zsemlekockákat.