Darás (grízes) tészta
Schuck Antalné Mindennapra egy recept Hozzávalók:
egy adag gyúrt metélt tészta, 10 dkg búzadara, három evőkanál olaj, só.
Elkészítése:
Az olajon kevergetve megpirítjuk a búzadarát, majd annyi vízzel öntjük le, hogy éppen ellepje. Kis lángon, kevergetve, néhány percig pároljuk, ezalatt a dara a vizet teljesen magába szívja. A metélt tésztát lobogva forró, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, forró vízzel leöblítjük, majd alaposan lecsurgatva, a pirított darával összekeverjük. Porcukrot, lekvárt kínáljunk hozzá.
Diós beigli
Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve Hozzávalók:
50 deka liszt, 20 deka vaj, 6 deka porcukor, 3 tojássárgája, 1 egész tojás, 3 deka (tejben feloldott) élesztő, kis só. A töltelékhez: 25 deka cukor, 25 deka dió, fahéj, 8 deka mazsola, piskóta- vagy kekszmorzsa.
Elkészítése:
50 deka lisztet, 20 deka vajat és 6 deka porcukrot összemorzsolunk és 3 tojássárgájával, 1 egész tojással és 3 deka, kevés tejben feloldott élesztővel és pici sóval tésztát gyúrunk (nem túl keményet). Addig dolgozzuk ki, amíg a gyúródeszkáról egy csomóban leválik. Akkor 10 percig pihentetjük. Ezután cipókat formázunk, amennyi a tésztából telik. Nyújtófa segítségével a cipókat elnyújtjuk és megtöltjük a töltelékkel. Ezután összecsavarjuk. Tojással kétszer megkenjük és meleg sütőben lassan kisütjük. Nagyon szép márványos lesz a tekercs, ha egy egész tojást és 2 tojássárgáját egy csészében jól összekeverünk, és egy tollal vagy ecsettel kétszer bekenjük vele a beiglit, egy órai pihentetés után.
A tölteléket a következőképpen készítjük el:
25 deka cukrot egy edényben 2 deci vízzel felfőzünk. Belekeverünk 25 deka darált diót, egy kis törött fahéjat, 5-8 deka tisztított mazsolát, kis reszelt citromhéjat. Teljesen kihűtve kenjük az elnyújtott tésztába.
Ügyeljünk, hogy a töltelék nedves, folyós ne legyen, mert így megrepeszti sütés közben a beiglit. Minél szárazabb a töltelék, illetve minél szárazabbra keverjük, annál szebben sül meg a beigli. Sütés közben a töltelék ismét felhevül, leveses lesz, tehát nem kell attól tartanunk, hogy a töltelék száraz marad, vagy a tészta emiatt nem lesz tökéletes. A diótöltelékbe tehetünk ízlés szerint cukrozott gyümölcsöt, szárított gyümölcsféléket is, csak lekvárt vagy ehhez hasonlókat nem, mert ettől a töltelék folyékony lesz és sütés közben a tészta ettől is felreped. Ha a tölteléket szárazabbra akarjuk elkészíteni, igen ajánlatos a diótöltelékbe a kihűlés után pár deka piskóta- vagy kekszmorzsát keverni. Így nagyon jó ízű és szépen vágható tölteléket készíthetünk.
érke
Schuck Antalné Mindennapra egy recept Hozzávalók:
0,5 l tej, 0,5 l liszt, hat tojás, csipetnyi só, a sütéshez bő olaj, a tetejére kakaós vagy fahéjas porcukor.
Elkészítése:
A tejet csipetnyi sóval felforraljuk és állandó keverés közben a lisztet beleszórjuk. Fakanállal addig dagasztjuk, amíg az edény falától el nem válik, akkor levesszük a tűzről és kihűtve egyenként eldolgozzuk benne a tojásokat.
Bő, forró olajban - az olajba mártogatott evőkanállal beleszaggatva – ropogós pirosra sütjük.
Végül kakaós vagy fahéjas porcukorral hintjük meg.