EZER RECEPT EGY HELYEN

Naponta frissülő internetes – online - magazin, melyben szó esik ismert, és kevésbé ismert emberekről, tájakról, városokról, eseményekről, humorral, zenével, gasztronómiával fűszerezve. Mindezt megtalálod egy helyen, az Új Gastrovat Magazinban

Darás (grízes) tészta
Schuck Antalné Mindennapra egy recept Hozzávalók:
egy adag gyúrt metélt tészta, 10 dkg búzadara, három evőkanál olaj, só.

Elkészítése:
Az olajon kevergetve megpirítjuk a búzadarát, majd annyi vízzel öntjük le, hogy éppen ellepje. Kis lángon, kevergetve, néhány percig pároljuk, ezalatt a dara a vizet teljesen magába szívja. A metélt tésztát lobogva forró, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, forró vízzel leöblítjük, majd alaposan lecsurgatva, a pirított darával összekeverjük. Porcukrot, lekvárt kínáljunk hozzá.

Diós beigli
Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve Hozzávalók:
50 deka liszt, 20 deka vaj, 6 deka porcukor, 3 tojássárgája, 1 egész tojás, 3 deka (tejben feloldott) élesztő, kis só. A töltelékhez: 25 deka cukor, 25 deka dió, fahéj, 8 deka mazsola, piskóta- vagy kekszmorzsa.

Elkészítése:
50 deka lisztet, 20 deka vajat és 6 deka porcukrot összemorzsolunk és 3 tojássárgájával, 1 egész tojással és 3 deka, kevés tejben feloldott élesztővel és pici sóval tésztát gyúrunk (nem túl keményet). Addig dolgozzuk ki, amíg a gyúródeszkáról egy csomóban leválik. Akkor 10 percig pihentetjük. Ezután cipókat formázunk, amennyi a tésztából telik. Nyújtófa segítségével a cipókat elnyújtjuk és megtöltjük a töltelékkel. Ezután összecsavarjuk. Tojással kétszer megkenjük és meleg sütőben lassan kisütjük. Nagyon szép márványos lesz a tekercs, ha egy egész tojást és 2 tojássárgáját egy csészében jól összekeverünk, és egy tollal vagy ecsettel kétszer bekenjük vele a beiglit, egy órai pihentetés után.

A tölteléket a következőképpen készítjük el:
25 deka cukrot egy edényben 2 deci vízzel felfőzünk. Belekeverünk 25 deka darált diót, egy kis törött fahéjat, 5-8 deka tisztított mazsolát, kis reszelt citromhéjat. Teljesen kihűtve kenjük az elnyújtott tésztába.
Ügyeljünk, hogy a töltelék nedves, folyós ne legyen, mert így megrepeszti sütés közben a beiglit. Minél szárazabb a töltelék, illetve minél szárazabbra keverjük, annál szebben sül meg a beigli. Sütés közben a töltelék ismét felhevül, leveses lesz, tehát nem kell attól tartanunk, hogy a töltelék száraz marad, vagy a tészta emiatt nem lesz tökéletes. A diótöltelékbe tehetünk ízlés szerint cukrozott gyümölcsöt, szárított gyümölcsféléket is, csak lekvárt vagy ehhez hasonlókat nem, mert ettől a töltelék folyékony lesz és sütés közben a tészta ettől is felreped. Ha a tölteléket szárazabbra akarjuk elkészíteni, igen ajánlatos a diótöltelékbe a kihűlés után pár deka piskóta- vagy kekszmorzsát keverni. Így nagyon jó ízű és szépen vágható tölteléket készíthetünk.

érke
Schuck Antalné Mindennapra egy recept Hozzávalók:
0,5 l tej, 0,5 l liszt, hat tojás, csipetnyi só, a sütéshez bő olaj, a tetejére kakaós vagy fahéjas porcukor.

Elkészítése:
A tejet csipetnyi sóval felforraljuk és állandó keverés közben a lisztet beleszórjuk. Fakanállal addig dagasztjuk, amíg az edény falától el nem válik, akkor levesszük a tűzről és kihűtve egyenként eldolgozzuk benne a tojásokat.
Bő, forró olajban - az olajba mártogatott evőkanállal beleszaggatva – ropogós pirosra sütjük.
Végül kakaós vagy fahéjas porcukorral hintjük meg.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A TÉSZTÁK LEXIKONJA
Szerző:


Szerkesztette és Illusztrálta






Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 9
Heti: 127
Havi: 615
Össz.: 33 984

Látogatottság növelés
Oldal: 2018. 11. 01./3.
EZER RECEPT EGY HELYEN - © 2008 - 2024 - ezerreceptegyhelyen.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »