EZER RECEPT EGY HELYEN

Naponta frissülő internetes – online - magazin, melyben szó esik ismert, és kevésbé ismert emberekről, tájakról, városokról, eseményekről, humorral, zenével, gasztronómiával fűszerezve. Mindezt megtalálod egy helyen, az Új Gastrovat Magazinban

Gombás töltött oldalas
Hozzávalók:
1,5 -2 kg sertésoldalas, 4 evőkanál olaj, vöröshagyma, 30 dkg gomba, 3 csomag petrezselyemzöld, bors, majoránna, tárkony, só, 4 tojás, 4 zsemlye.
A kenéshez:
vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 dl Tokaji Brandy, 1 kávéskanál rózsapaprika, 1 evőkanál méz, 4 evőkanál ketchup. Az oldalast felszúrom. A töltelékhez olajban megfuttatom a vöröshagymát, beleteszem a felszeletelt gombát, zsírjára pirítom. Petrezselyemzölddel, fűszerekkel ízesítem, sózom, és hozzákeverem a vízben áztatott és jól kifacsart zsemlyéket. Ezzel a masszával megtöltöm az oldalast és összetűzöm.
Olajjal kikent tepsibe teszem, alufóliával letakarom, és kb. másfél óra hosszat párolom.
Párolás után leveszem az alufóliát, és bekenem a fűszerkeverékkel (a finomra vágott hagymát olajban megfuttatom, brandyvel, pirospaprikával, ketchuppal, mézzel összekeverem, és egyszer átforralom), és még kb. 20-30 percig sütöm.

Gombával töltött oldalas
Hozzávalók 6-8 személyre:
egy egész, kb. 2 kg-os sertésoldalas, 2-3 evőkanál zsír, 30 dkg csiperke, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 csokor petrezselyem, késhegynyi őrölt bors, rozmaring vagy kakukkfű, 4 tojás, 3 szikkadt zsemle, tej a zsemle áztatásához, 2 dkg pirospaprika, 1 dl barna sör, 2-3 dkg só, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál paradicsompüré. Elkészítése:
Az oldalast a vastagabb vége felől egy hosszú, keskeny pengéjű hegyes késsel hosszában felszúrjuk úgy, hogy a tölteléknek helye legyen. Ezután az oldalas belső felén, a bordacsontok körül felvágjuk a csonthártyát, hogy sütés után a csontokat könnyen ki tudjuk húzni. A töltelékhez a zsemléket tejben áztatjuk, majd jól kicsavarjuk. Zsírban megpirítjuk az apróra vágott hagymát és gombát, megfűszerezzük, megsózzuk, a zsemléhez adjuk, a tojásokkal összegyúrjuk, és a felaprított petrezselymet is beledolgozzuk. Ezt a masszát az oldalas üregébe töltjük, majd a nyílást hústűkkel vagy hegyes fogvájóval összetűzzük, lezárjuk. Tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük, forró zsírral leöntjük, közepes lángú sütőben alufóliával letakarva sütni kezdjük. Amikor már jól megpárolódott, levesszük róla az alufóliát, és valamivel nagyobb lángon sütjük tovább. Időnként az alábbi keverékkel egyenletesen kenegetjük: a sörben elkeverjük a mézet, késhegynyi pirospaprikát, késhegynyi rozmaringot, őrölt borsot meg a paradicsompürét. A pecsenyét valamivel, nagyobb lánggal sütjük tovább. Amikor a fenti keverék rákeményedik a húsra, még nagyobb lángra vesszük, 0,5 dl tejben elkeverünk egy késhegynyi pirospaprikát, és ezzel kenegetjük, amíg jó élénk, vörös színt nem kap.
Amikor kész, a tepsiből kivesszük, és az oldalasból eltávolítjuk a csontokat.
Felszeletelve tálaljuk.
Dagadóból is hasonlóan készíthetjük, csupán a mennyiségen változtassunk.

Gyömbéres mézes sültoldalas
Hozzávalók:
1 kg 20 dkg sertésoldalas, 12 gramm őrölt gyömbér, 2 dkg só, 2 dl méz, 1 dl étolaj, 1 dl ketchup Elkészítés:
A sertésoldalast egyben megmossuk és sózzuk. A mézet összekeverjük a ketchuppal, a gyömbérrel, és a kenőtollal a hús minden oldalát bekenjük vele, majd állni hagyjuk egy órát. Forró sütőben, tepsiben vagy római tálban kevés olajon és 1 dl vízzel párolva sütjük. Gyakran kenegetjük az elkészített keverékkel, locsolgatjuk a saját levével. Másfél-két óra múlva, mikor a csont és a hús leválik, kivesszük a sütőből.
Néhány percig pihentetjük, majd kihúzgáljuk a csontokat.
A húst szeletelve, forrón tálaljuk, köretként roston sült padlizsánt, párolt rizst kínálhatunk

Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - OLADALASOK
Szerző:


Szerkesztette és Illusztrálta






Weblap látogatottság számláló:

Mai: 8
Tegnapi: 9
Heti: 134
Havi: 622
Össz.: 33 991

Látogatottság növelés
Oldal: 2018. 11. 01./4.
EZER RECEPT EGY HELYEN - © 2008 - 2024 - ezerreceptegyhelyen.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »