EZER RECEPT EGY HELYEN

Naponta frissülő internetes – online - magazin, melyben szó esik ismert, és kevésbé ismert emberekről, tájakról, városokról, eseményekről, humorral, zenével, gasztronómiával fűszerezve. Mindezt megtalálod egy helyen, az Új Gastrovat Magazinban

Bableves 02.
Hozzávalók:
Száraz bab 1/4 kg, víz 2 l, zsír 8 dkg, liszt 5 dkg, fokhagyma 1 gerezd, vöröshagyma 1/2 fej, bors és só 1-1 késhegynyi, füstölt köröm 4 db, vagy kolbász 1/4 kg

Elkészítése:
A babot tisztára mossuk, s a főzés előtti este vízbe áztatjuk, így gyorsabban puhul meg. A babot feltesszük főzni 2 l vízbe, s ha jól megpuhult, berántjuk. Sötétbarna rántást készítünk, ebbe beletesszük a nagyon finomra vágott fokhagymát és vöröshagymát, kevés törtborsot és sót teszünk hozzá. Igen jó füstölt disznókörömmel, (karikára vágott) kolbásszal, sőt füstölt oldalassal is.
Tálalás előtt lehet csipetkét bele főzni.

Bableves böjtre
Hozzávalók:
20 dkg szárazbab, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg gyökér, 1-1 fej vörös-és fokhagyma, 1 burgonya, só, paprika

Az éjszakára beáztatott babot hideg vízben feltesszük főzni. A répaféléket hosszúkásra, a hagymákat és a burgonyát kettévágjuk, majd sóval együtt a leveshez adjuk.
Mikor a bab megpuhult, paprikát szórunk a tetejére, és az egészet összeforraljuk.

Bableves bukaresti módra
Elkészítése:
30 dkg szárazbabot előző este áztassunk be. Másnap szűrjük le, és 30 dkg füstölt hússal tegyük fel főni. A sózással óvatosan bánjunk, a füstölt hús is ki fog adni egy adag sót. Ha megfőtt a husink vegyük ki a levesből, és ha kicsit hűlt kockázzuk fel.
Készítsünk (míg hűl a hús) egy hagymás paprikás rántást és ezzel sűrítsük be levesünket. Forraljuk ki. A babot szűrjük le, passzírozzuk, vagy daráljuk és keverjük vissza a levesbe.
Adjuk hozzá a húskockákat, és ecettel savanyítsuk ízlés szerint.

Bableves édesköménnyel
Hozzávalók 6 személyre:
20 dkg kevert szárazbab, 1 kis vöröshagyma, 1 babérlevél, őrölt szerecsendió, bors, 20 dkg darabolt serrano-sonka, 6 dl zöldségleves (leveskockából), 1 kisebb édesköménygumó, 20 dkg friss spenót, 1 csipet sáfrány

Elkészítése:
A babot áztassuk be éjszakára hideg vízbe. Hagyjuk lecsepegni és tegyük 6 dl vízzel egy fazékba. Főzzük fel és szedjük le a habját a tetejéről egy kanállal.
Szeleteljük fel a vöröshagymát. A babérlevéllel, egy nagy csipet szerecsendióval és némi borssal együtt tegyük a babhoz. A serrano-sonkát vágjuk darabokra, tegyük a fazékba. Öntsük hozzá a zöldséglevest és hagyjuk főni lassú tűzön kb. 40 percig. Vágjuk le az édeskömény zöldjét, a kocsányt távolítsuk el. A gumót vágjuk vékony szeletekre, tegyük a levesbe és főzzük kevergetve 10 percig.
Amikor a bab megpuhult, keverjük bele a spenótot és a sáfrányt. Ízesítsük a levest és tálaljuk forrón.
Kenyérrel és sajttal kínáljuk.
A serrano-sonka egy fűszeres spanyol nyerssonka-féleség!

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA
Szerző:


Szerkesztette és Illusztrálta






Weblap látogatottság számláló:

Mai: 9
Tegnapi: 22
Heti: 126
Havi: 614
Össz.: 33 983

Látogatottság növelés
Oldal: 2018. 11. 01./2.
EZER RECEPT EGY HELYEN - © 2008 - 2024 - ezerreceptegyhelyen.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »